hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Älypuhelin liikkumisessa_DSC_1283Älypuhelin liikkumisessa_DSC_1280Älypuhelin liikkumisessa_ajastin_DSC_1286Älypuhelin liikkumisessa_ajanottoDSC_1285Älypuhelin liikkumisessa_heiaheia_DSC_1284Älypuhelin on minulla aina mukana. Se on käyttökelpoinen ja monipuolinen apuväline myös lenkkeilyharrastuksessani.

Karttasovelluksella voi suunnitella reittejä. iPhone -puhelimeni karttasovellus tuntee kaikki kotipaikkani metsäautotiet ja useimmat polutkin, joten voin suunnitella uuden reitin myös tuntemattomiin kohteisiin turvallisesti kunhan vain akku on ladattu. Sovelluksesta näkee myös etäisyydet, joten matkan pituus ei pääse yllättämään.

Karttasovelluksen avulla voi helposti mitata lenkin pituuden katsomalla etäisyyden määränpäästä kotiin. Voi myös katsoa etäisyyden mahdolliseen seuraavaan etappiin. Kartasta näkee hyvin missä on, joten ei tule hätää, jos vaeltelee vähän tuttua reittiä kauemmaskin.

Puhelin sopii hyvin myös ajastukseen ja ajanottoon. Jos tarkoitukseni on kävellä 40 min lenkki, voin laittaa ajastuksen 20 min ja kääntyä takaisin kun aika on täysi. Ajanotto sopii testaukseen silloin kun haluaa tietää, paljonko johonkin matkaan kuluu aikaa.

Puhelimesta voi seurata paikkakuntakohtaiset sääennusteet tunnin tarkkuudella. Näin voi liikunnan ennakoiden ajoittaa sopivaan kohtaan esim. sateiden väliin tai viileämpään ajankohtaan.

Monet kuuntelevat musiikkia liikuntarupeaman ratoksi. Itse pidän ulkona liikkusessa enemmän hiljaisuudesta. Joogan tueksi laitan soimaan tätä varten puhelimeeni tallettamaani musiikkia. Puhelimeeni olen siirtänyt kaikki cd-levyni ja lisäksi ostanut iTunes Storesta valikoituja kappaleita. Näistä saa koottua sopivia soittolistoja. Koko levykokoelma kulkee mukana! You Tubesta ja Spotifysta löytyy valmiita soittolistoja tahdittamaan menoa. Ja toimiihan radiokin kännykässä. Eilen sain Biohakkereiden webinaariosta vihiä kävelyyn erityisesti sopivasta meditaatiomusiikista. Täytyypä hankkia lisätietoa ja kokeilla.

Puhelin on mainio väline myös liikuntasuoritusten seurantaan. Minä raportoin suorituksiani HeiaHeia -mobiilisovellukseen. Kaverini otti juuri käyttöön Sports Trackerin. HeiaHeia muistuttaa puhelimessanikin toimivaan sähköpostiin, jos liikuntakirjauksia ei ole tullut ja lähettää myönteisemmässä tapauksessa yhteenvedon viikon aktiviteeteista. Facebookissa porukat välittävät tietoa kuntoilustaan suoraan näistä järjestelmistä. On kannustavaa ja ilahduttavaa seurata FB:ssä esim. pyöräilystä innostuneen kaverini Juha Tiihosen mahtavia viikkotilastoja, joissa hän yleensä on ylittänyt asettamansa tavoitteet reilusti. Itse on ole vielä antanut lupaa julkaista kirjauksiani sosiaalisessa mediassa.

Puhelimeen voidaan kytkeä myös lisälaitteita. Niistä ei minulla vielä ole kokemusta. Syke- ja askelmittari kiinnostaisivat. Tilastot saisi siirrettyä sitten suoraan tietokoneelle. Tämä ehkä jo aika pro-meininkiä ja sopii paremmin hifistelijöille ja himoliikkujille. Suunto lienee suomalainen edelläkävijä näissä.

Puhelinta voi käyttää myös puhumiseen! Ystävälläni onkin tapana soitella juuri lenkiltä. Silloin voi rauhassa puhua vähän pitempäänkin. Ja samalla toteutuu PPP-menetelmä eli liikkuessa Pitää pystyä puhumaan, ettei vauhti kiihdy liian kovaksi. Odotankin jo Eijan seuraavaa puhelua lenkiltä!

Linkkejä:

https://www.heiaheia.com/

http://www.sports-tracker.com/

http://store.apple.com/fi/iphone

http://www.suunto.com/fi-FI/Tuki/Movescount/

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna