hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Aistiteemamme innoittamana sovin tapaamisen tiimivastaaan toimivan sairaanhoitaja/muistihoitaja Pia Kalliopuska-Janhusen ja muistiyksikön ohjaustoiminnasta vastaavan Siiri Jokikodan kanssa Hämeenlinnan Voutilakeskukseen. Ja hyvä niin, sillä tapaaminen oli valaiseva, rohkaiseva ja myönteinen.

Pia Kalliopuska-Janhunen ja Siiri Jokikota Voutilakeskuksessa

Pia Kalliopuska-Janhunen ja Siiri Jokikota Voutilakeskuksessa

Voutilakeskuksen muistisairaille on tarjolla lyhytaikaista ja tehostettua hoitoa sekä tukea kotona asumiseen.

Tapaamisen aiheeksi olimme sopineet aistien merkityksen muistisairaiden hoitotyössä. Aihe olikin virittänyt nämä ammattilaiset keskustelemaan ja miettimään asiaa jo etukäteen. Ja yllätykseseni aistien käyttö päivittäisen hoitotyön tukena on monipuolista ja aktiivista.

Kuulo todettiin hyvin tärkeäksi. Musiikki – laulaminen ja kuuntelu – avaa väyliä koko elämänkaareen. YouTube on toimiva väline musiikin ja erilaisten äänimaisemien kuunteluun. Sieltä voidaan ottaa lintujen ääniä arvuuteltavaksi. Äänet virittävät muihinkin tunteisiin ja kokemuksiin. Musiikki rauhoittaa silloin kun ihmisen olo on levoton. Hoitajilla on käytössä myös apuvälineitä, esim. Sävelsirkku-sovellus, jonka avulla pystytään kuntouttamaan mieltä ja kehoa.

Näköaisti on osastolla huomioitu monin eri tavoin. Näköaistia ylläpidetään aivojumpalla. Valokuvia käytetään kuvamuisteluhetkissä ja sisustuksessa. Valot ja lattiat on suunniteltu tukemaan turvallista liikkumista tiloissa.

Silloin kun kuulo ja näkö toimivat mahdollisuudet toimintaan ja kuntoutukseen monipuolistuvat.

Asukkaiden maku- ja hajuaistia hellitään säännöllisesti pullantuoksulla ja herkuttelemalla leivonnaisilla.

Tuntoaistille saadaan virikkeitä fysioterapiassa ja esim. opiskelijoiden kanssa järjestettävissä hemmotteluhetkissä. Koskettaminen ja halaaminen arjen keskellä on tärkeää kaikille. Kosketuksesta syntyy yhteys ihmisten välille ja siitä saa lohtua ja voimaa. Pienikin ele voi olla merkityksellinen. Pialla on elävänä muistissa kollegan höyhenen kevyt kosketus vaikeassa työtilanteessa, vaikka tuosta hetkestä on jo aikaa.

Ulkoilu on parasta moniaistillista toimintaa! Ulkona aktivoituvat kuulo, näkö, haju ja tuntoaisti. Asukkaiden ulkoilussa Voutilakeskuksessa avustavat kumppanit, esim. Pysäkki, omaiset ja monet vapaaehtoiset. Mainiota ja tärkeää toimintaa!

Työhönsä intohimoisesti suhtautuva Siiri korostaa, ettei ”kaikille sovi kaikki”. Ryhmätoiminnassa ohjausta räätälöidään yksilölliset erot huomioiden. Arjen aktiviteeteissa ”vain taivas ja mielikuvitus ovat rajana”. Talossa on ollut ”lumiukkojen sulatuspäivä, jossa lunta tuotiin parvekkeille ja muotoiltiin paljain käsin”. Asukkaat vierailevat virtuaalitaidemuseoissa. Taiteilijat tuovat taloon taulujaan ja pitävät siellä vaihtuvia näyttelyitä. Osastolla on ”sisustuksella rauhoitettu valkoinen huone, jossa videotykin ja äänimaisemien avulla päästään moniaistillisiin kokemuksiin”.

YAMK sairaanhoitajan pätevyyden työn ohessa suorittanut Pia on suorittanut myös muistihoitajan tutkinnon ja toimii Hämeenlinnan alueen aluevastaavana Suomen Muistiasiantuntijoissa (Sumu). Gurukseen naiset nostavat Naomi Feilin, jota he pitävät muistihoitotyössä tärkeän validaatiomenetelmän äitinä.

Varmasti paljon jää tässä työntuoksinan keskellä järjestyneessä tapaamisessa vaille huomioita. Mutta minulle tulee erittäin luottavainen olo siitä, että muistisairaat saavat ainakin täällä asiantuntevien, sitoutuneiden ja ihmisläheisten ammattilaisten apua ja hoitoa niin hyvin kuin suinkin.

Näyttää myös siltä, että aistien merkitys vain korostuu ikääntyessä muun toimintakyvyn hiipuessa. Joten pidetään kaikki aistimme mahdollisimman herkkinä ja tehdään voitavamme elinvoimallemme ja hyvinvoinnillemme tärkeiden aistien hoitamisessa.

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin – hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin

Linkit:

savelsirkku.fi – tutkittu ja vaikuttava työväline tukemaan muistisairaan osallisuutta ja itsetuntoa sekä antamaan kuulluksi tulemisen mahdollisuuksia

Voutilakeskus 

Naomi Feiliä googlaamalla löytyy kirjavinkkejä, videoita yms. tietoa

Kirjoitukset lajiteltuna