hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Ahti Virta_web_DSC_1694Siihen on 7.5 vuotta. Paljonko se on? Näin aloittaa keskustelun Ahti Virta, kun pyydän häneltä haastattelua Suuntana100 -blogikirjoitusta varten. No osasinhan minä, 60-vuotias, vielä laskea. Se on 92 vuotta!

92 vuotta on kunnioitettava ikä sotainvalidille, joka haavoittui sodissa kahteen otteeseen. ”Käsistä meni lihakset, joita korjattiin vuonna 1942. Vuonna 1944 meni tarkka-ampujan luoti ranteesta läpi. Kuulon heikkeneminenkin alkoi sodassa. Kaksi vuorokautta olin täysin kuuro, kun vieressä räjähti. Kuulolaitetta olen käyttänyt viimeiset 20 vuotta.” Näin toteaa Ahti Virta, kun aloitamme keskustelun hänen kerrostalokodissaan Hyvinkäällä.

Työuransa hän on tehnyt rakennusalalla työnjohtajana. Työt loppuivat vasta 68-vuotiaana. Aiemmin ei hyvää ammattimiestä eläkkeelle suostuttu päästämään. 10 taloa hän kertoo itse rakentaneensa Hyvinkäälle. Yhtiökadun talossaan hän asui 33 vuotta. Nyt isän rakentamassa talossa asuu vanhin tytär. Itse Ahti elelee jo kerrostalossa, jossa hänen mielestään on ”kaikki vapaus”.

 Vammat eivät ole estäneet Ahdilta käsillä tekemistä. Hän tekee päivittäin erittäin vaativia käsitöitä, joita oheisissa kuvissa. Hevosen jouhista syntyvät kellonperät vaativat tarkkuutta ja vievät aikaa. Yhden renkaan työstämiseen menee 45 minuuttia ja niitä tarvitaan kellonperään 50 kappaletta. Huh, huh! Vaatiipa työ tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Pyykkipojista syntyy tuulimyllyjä ja keinutuoleja. Tulitikuista rakentuu Mooseksen ristejä. Töitä Ahti suunnittelee usein öisinkin, jos uni ei tule. Ja kun yksi työ valmistuu, satakunnasta kotoisin oleva Ahti miettii: ”Mitäs sitten tehrään?” Tuleepa mieleen, että tässä taitaa olla yksi tärkeimmistä pitkän ja laadukkaan elämän salaisuuksista.

Ahti Virta_kellonperä_web_DSC_1690 (6)Tuulimylly_web_DSC_1675 Ahti Virta_Mooseksen risti_web_DSC_1690 (1)Toinen tunnustettu pitkän iän salaisuus, erityisesti miehille, on pitkä avioliitto. Sodan jälkeen löytyi Ahdille Huittisista kaunis tyttö rinnalle. Avioliittoa kesti 64 vuotta. Leskenä Ahti on ollut vuodesta 2011. ”Kertaakaan ei riidelty. Keskusteltiin ja neuvoteltiin. Joskus Lea vaimo saattoi tokaista, että taidat Ahti muistaa väärin.” Lapsia Ahdilla on neljä. Lastenlapsia kahdeksan. Lastenlastenlapsia Ahti laski olevan kuusi.

 Mikäs tässä pärjätessä”, vastaa Ahti, kun kyselen, miten hän selviää arjen haasteista. Vanhin tytär hoitaa isälle lääkkeet dosettiin. Siivousavun sotainvalidit saavat yhteiskunnan palveluna. Sotainvalidina Ahti pääsee kuntoutukseen kolme kertaa vuodessa kaksi viikkoa kerrallaan.  Lähiviikkoina on tulossa jakso Hämeenlinnan Ilveskodissa. Kuntoutuksissa tehtävät lääkärintarkastukset riittävät, eikä lääkärissä tarvitse muuten käydä. Kerran päivässä Ahti ajaa autollaan keskustaan syömään seurakunnan ruokalaan, jossa on Ahdin mielestä paras ruoka. Kävelemässä Ahti käy lähikortteleissa. Pöydältä löytyy ahkerassa käytössä oleva tasapainonharjoitteluohje. Nuoruuden pyöräilyharrastuksesta jäi Satakunnan piirin mestaruuden voittaneelle miehelle kuntopohjaa. Työkiireet kyllä aikoinaan estivät liikuntaharrastuksia. Ruokatottumuksistaan Ahti toteaa: ei kahvia, lihaa, paljon vihanneksia ja kasviksia, hunajaa puuroon, punaista maitoa, aika paljon voita – kaikki kunnon ruokaa. Alkoholista Ahdilla on selkeä kanta: ”En kuppiin sylje, mutta pirin määrän”.

Ahti on aina toiminut aktiivisesti erilaisissa järjestötehtävissä. Useimmiten hänelle ovat langenneet yhdistysten sihteerin tehtävät. Hän osallistuu edelleen  Hyvinkään eläkeläisten toimintaan ja lähtee mielellään osastovierailuille ja retkille, silloin kun ne hänelle muuten sopivat. Tärkeäksi luottamustoimeksi Ahti nostaa sotainvalidien johtokunnan jäsenyyden. Hän on se, joka ainoana vielä pystyi kantamaan lippua Hyvinkäällä 2013 pidetyssä maanpuolustusjuhlassa. ”Juhlassa kunniapaikalla prikaatinkenraalin vieraana käytiin pitkä ja kiinnostava keskustelu”, kertoo Ahti ylpeyttä äänessään.

ahti Virta_web_DSC_1690

Haastattelussa selviää vielä yksi tärkeä pitkän ja laadukkaan elämän menestystekijä. Lukeminen! ”Mitäs tänään lukisin”, onkin Ahdin päivän motto. ”Venäläiset klassikot ovat suosikkeja! Kirjat löytyvät pääosin omasta kirjastostani. Joskus täydennän kirjastoani kirpputoreilta, joista kirjoja saa halvemmalla.”

Aika ei aina tahro riittää”, toteaa Ahti. Käsitöitä, puutöitä, lukemista, yhdistystoimintaa, luottamustoimia, kuntoutusta, päivittäiset askareet, hyvää ruokaa, yhteydenpitoa perheen kanssa. Useammasta eri oppikirjasta olen näitä hyvän elämän perusteita lukenut, mutta nyt niistä keskeisimmät todentuivat tähän yhteen kertomukseen Ahti Virran elämästä.

Eikä ainoatakaan valituksen sanaa pirteän, pilkettä silmäkulmassa omaavan, innostuneen, taitavan ja 363ahkeran miehen suusta pääse. Olinpa etuoikeutettu, kun sain hänet tavata. Ja hyvät kahvitkin Ahti keitteli vieraalleen.

Kiitos Ahdille tapaamisesta ja erityisesti uhrautumisesta isänmaan vapauden puolesta!

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin – vapaassa Suomessa

Terttu Häkkilä

Ahti Virta kuoli joulukuussa 2021 99-vuoden iässä. Kunnioitamme hänen muistoaan ja pitkää elämää.

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna