hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin

Suuntana100 ry tukee ja organisoi kanadan-suomalaisen 96-vuotiaan Vieno Zlobinan uskomattoman elämäntarinan julkaisemista kirjaksi.

Vieno Zlobinan vanhemmat lähtivät 1910-luvulla Suomesta Kanadaan, jossa Vieno syntyi 1919. Kanadasta perhe lähti toteuttamaan ihannetta uudesta Karjalasta. Vienon 2014 kirjoittamaan kirjaan ”Their ideals were betrayed – A Canadian Girl behind the Iron Curtin” on koottu hänen perheensä, Karjalaan rakennetun Säde-kommuunan ja Vienon oma uskomaton historiallisiin tapahtumiin kytkeytynyt tarina.

Vieno Zlopin_1K_mv_web_20151211

Vieno Zlobinan kuvasi Kari Raita Pärnussa.

Kielitieteilijänä Neuvostoliiton yliopistoissa uransa luonut Vieno on kirjoittanut kirjan englanniksi. Tutkijana hän on selvittänyt kirjaan laajasti tapahtumien taustoja, koonnut vaikuttavan kirjallisuusluettelon ja lisännyt omat uskomattoman tarkat muistonsa lapsuudesta alkaen. Kirjan kertomukset ovat myös erittäin ajankohtaisia näinä aikoina, kun ihmiset pakenevat henkensä kaupalla kotimaistaan paremman elämän toivossa.

Suuntana100 ry on ottanut kunnia-asiakseen saada Vienon kirja julkaistua sekä englanninkielisenä että suomenkielisenä versiona painettuna kirjana ja e-kirjana. Avuksi on tullut myös Säteen historiaa perusteellisesti tutkinut Ossi Kamppinen, jonka yhteydet ja historiatuntemus ovat suureksi avuksi hankkeessa.

Nyt on saatu sopimus Siirtolais-instituutin kanssa kirjan englanninkielisen version julkaisemisesta heidän julkaisusarjassaan.

Suomenkielisen version julkaiseminen vaatii kirjan kääntämiseen. Koska kääntämiseen ei ole löytynyt varoja, päätettiin se tehdä vapaaehtoisvoimin ryhmätyönä eli it-alan kehityskäytäntöä ”ketterää menetelmää” käyttäen. Jo yli puolet kirjasta on jo käännetty Suuntana100 -verkoston toimesta. Terttu Häkkilä, Marjatta Viitanen ja Kati Lindell ovat saaneet Vieno Zlobinalta ”lämpimät kiitokset uhrautuvasta käännöstyöstä, jota he suorittavat pyyteettömästi”.

Uskomme Siirtolais-instituutin kanssa päästävän sopimukseen myös suomenkielisen kirjan julkaisemista, kun käännös saadaan valmiiksi.

Harras toiveemme on, että kirjojen julkistustilaisuus saadaan toteutettua mahdollisimman pian Suomen 100-vuotisjuhlavuoden alkaessa. Olisi hienoa saada vielä reipas, omatoiminen ja asiat kirkkaasti muistava Vieno mukaan julkistusjuhlallisuuksiin.

Tällä hetkellä Vieno asuu Virossa Pärnussa, jonne hän monien vaiheiden jälkeen muutti Kanadasta vuonna 2014 viettääkseen vanhuuden päiviään pojanpoikansa huomassa mutta edelleen itsenäisesti omassa kodissaan asuen.

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin

Suuntana100 ry

Linkit:

Vieno Zlobinan Suuntana100 Onnistumistarina

Vienon haastattelu Pärnussa, kuvasi Timo Tahvanainen, haastatteli Terttu Häkkilä

Kirjoitukset lajiteltuna